Hoppa till sidans innehåll

Curlingspelet


Karlstad Curling Arena


Curlingbanan, laget och matchen

Curlingbanan är ca 42 meter lång och 5 m bred och i vardera ände av banan finns en måltavla i isen. Måltavlan kallas bo eller hus och det är dit som man skall försöka nå med sina stenar. Ursprungligen spelades curling utomhus på sjöis eller spolade landbanor men nu har vår sport flyttat in i moderna ishallar, många specialbyggda för enbart curling.

Curling är i första hand ett lagspel där laget består av fyra spelare som kallas "etta", "tvåa", "trea" och "fyra" efter den turordning som stenarna spelas. En spelare i laget, oftast "fyran", är lagkapten (skip) och styr spelet och taktiken från sin plats i boet. När kaptenen skall spela sina stenar är det en lagkamrat som tar över kaptensrollen som "vice skip". Varje spelare har två stenar som spelas växelvis med motståndarnas stenar. Totalt 16 stenar är i spel varje omgång. 

Curling går ut på att lagen försöker få sina egna stenar närmare boets mittpunkt "tee" än motståndarnas bästa sten. Antingen genom att placera sina egna stenar bättre än motståndarnas eller genom att slå bort deras bästa stenar. Situationerna växlar och ingen match är en annan lik. 

När omgången är avslutad räknas poäng. Det lag som har en eller flera stenar bättre placerade än motståndarens bästa får poäng från 1 upp till 8. En 8-poängare är dock lika sällsynt som hole-in-one i golf. En omgång kan sluta oavgjort om inga stenar finns i boet. Då döms 0-0.

Varje match omfattar 8-10 omgångar.

 

Lär dig mer om spelarnas positioner i curlinglaget (Källa: World Curling TV)


Sopning viktig

Det som kanske främst förknippas med curlingen är sopningen. Samtliga fyra lagmedlemmar är utrustade med en curlingsop men det är oftast två spelare som sopar varje sten. Kaptenen använder sin kvast i första hand som riktmärke men hjälper till med sopningen inom boets område.

Sopningen fyller två syften. Dels går stenen längre (minskad friktion) men det går också att styra stenen med hjälp av hård sopning. En curlingsten går i regel i en böjd bana längs isen och med hjälp av hård sopning framför stenen kan man få den att gå rakare.

Hård sopning är fysiskt ansträngande och här kommer curlingens fysiska moment in. Under en match rör man sig fram och tillbaka över banan i ca 5 km varav omkring 2 km sopande. När man i tävlingar spelar 2-3 matcher varje dag under 2-5 dagar så förstår man att man behöver bra kondition för att lyckas i curling. 

 

Lär dig mer om sopning (Källa: World Curling TV)


Curling för alla

Curling passar båda könen och alla åldrar. Man kan börja vid 10-årsåldern och sedan spela livet ut. 
I vår sport finns SM-tävlingar från Yngre Juniorer upp till Veteraner.

Den största delen av curlingverksamheten i Sverige organiseras av våra klubbar. Klubbarna omfattar alla kategorier av aktiva, från unga juniorer över elitspelare i 20-50- årsåldern och upp till motionärer i hög ålder.

Många klubbar har företagscurling, korpserier och andra aktiviteter som syftar till att bredda sporten utanför den egna klubben.

Artikelns original från Stefan Lund på curling.se > Spela.


Mer om att spela curling:

Uppdaterad: 2016-06-08 07:06
Skribent: Olov Bergqvist

curling.se

Senaste nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet ger info om klubbens aktiviteter. Läs mer...

Curlingskolan

Efter Prova på följer Curlingskolan. Du får gå igenom grunderna i curling. Läs mer...

Snabblänkar

Curlstad Int'l-Jennys

KCK-Facebook

KCK-Foto

Team Nermans   

Bingopalatset

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Karlstads CK - Curling
Stadionvägen 8
65340 Karlstad

Kontakt:
Tel: 054-157575
E-post: This is a mailto link

Se all info